Diplomutdelning

Bland de mest ärofyllda uppdrag jag får göra som förbundsledamot är att få dela ut diplom till medlemmar som varit rörelsen trogen i många år. I eftermiddag var det så dags igen. Utdelningen ägde rum i 174 Örnskölds lokaler som tillsammans med Alne föreningen hade dukat till fest. Det var en fin dukad lokal med fina medlemmar. 967

Det kändes väldigt speciellt att få dela denna dag med så många diplomater inte minst för att 174 Örnsköld också firar 130-årig födelsedag som förrening!

966

Här nedan följer mitt tal:

Ibland är det som om tiden står alldeles stilla. Man tycker inte att någonting alls har hänt…

Andra tillfällen kan man känna att tiden rusar på alldeles förskräckligt fort, man har inte en chans att följa med i utvecklingen…

Vad hände till exempel med papper, kan man undra, när jag står här och bläddrar i min digitala bildskärm – uppkopplat mot hela världen från en källare i Örnsköldsvik…

Jag skulle vilja ta med er på en tidsresa som spänner över 200 år av utveckling. Tidsresan handlar om Svensk alkoholhistoria, men med både världsliga och världsomfattande inslag. En resa där vi med våra nykteristögon försöker bena ut om tiden verkligen står stilla eller om det bara är vi som inte ser allt som händer runtom oss.

. Under 1800-talet var brännvinsdrickandet ett stort socialt problem och hembränningen ökade kraftigt. Därför bildades flera nykterhetsföreningar under 1830-talet, som drev ett halvabsolutistiskt program. Det var en nykterhetsrörelse starkt förenad med väckelserörelsen, och bestod till största delen av präster och andra företrädare för de övre samhällsskikten. På 1850-talet började rörelsen snabbt gå tillbaka, men brännvinsdrickandet fanns kvar.

Den 5 november 1879 bildade några vänner i Göteborg en helt ny typ av nykterhetsförening. Den första svenska logen konstituerade sig – Nr 1 Klippan av International Order of Good Templars, IOGT. Ett år senare hade Godtemplarorden i Sverige cirka 1 600 medlemmar, tio år senare drygt 40 000.

År 1883 bildas logen 174 Örnsköld i Örnsköldsvik, och är således en väldigt tidig förening med 130 år på nacken. Samma år öppnas nöjesparken Gröna Lund i Stockholm och den ångdrivna Katarinahissen vid Slussen invigs.

Jag tycker det känns fantastiskt att i dag närvara vid denna jubileumsmiddag och dela historiens vingslag tillsammans med er.

År 1910 stod godtemplarrörelsen numerärt på sin höjdpunkt med 160 000 medlemmar, motsvarande närmare 3 procent av landets befolkning. Det är långt ifrån dagens siffror, men vi ökar stadigt och är på samma siffror nu som man hade år 1880 – runt 40 000.

1 januari 1920 införs alkoholransonering med motbok i hela Sverige med 4 liter sprit i månaden som maximalranson, men många får nöja sig med mindre. Alla kunder på Systembolaget måste nu ha en bok där alla köp registreras. Kvinnor får mindre.

Den 17 januari införs totalförbud mot tillverkning och försäljning av alla alkoholhaltiga drycker i USA. Vi som känner historien vet också att det här var något som banade väg för gangstersyndikaten.

I Sverige blir gifta kvinnor myndiga och slipper ha maken som förmyndare när Sveriges riksdag antar en ny giftermålsbalk, som gör den svenska kvinnan helt jämställd med mannen inom äktenskapet. I USA införs allmän rösträtt för kvinnor.

Husagan avskaffas helt, så att även flickor under 16 och pojkar under 18 befrias från den.

Det är vid den här tiden som Federico Fellini, Ray Bradbury, Charlie Norman, Ingrid Schrewelius och Gunnar Gren föds. 1920 föds också vår egen Olle Kallin! Som 16-åring blir Olle medlem i logen och har alltså varit medlem i mer än 75 år!

1922, för 91 år sedan, förenades NGTO och TO i Nationaltemplarorden, NTO – det NTO som många år senare slås samman till dagens IOGT-NTO.

Chefredaktören Anders Pers på Vestmanlands Läns Tidning föreslår detta år att man skall anordna ett nytt skidlopp till minne av Gustav Vasas flykt från Mora till Sälen. Loppet är tänkt att bli ett riktigt mandomsprov och gå under namnet Vasaloppet. 117 löpare gav sig sedan av från Berga och fullföljde det allra första Vasaloppet. Segrarens tid skrevs till 7:32:49. Förra året segrade Jörgen Brink på tiden 3:38:41. Det skulle ännu dröja ganska många år innan Sven Lindblom anmälde sig till Vasaloppet!

1922 föds Henning Sjöström, Povel Ramel, Judy Garland, Nils Liedholm. 1922 föds också Karin Uhlenius – som 1941 blir medlem i logen. Hon blir medlem samma år som den svenska riksdagen godkänner förslaget om att sänka rösträttsåldern från 23 till 21 år, men Karin är ännu bara på sitt 19:e år. Hon blir medlem mitt i ett brinnande Världskrig, samtidigt som man i Stockholm påbörjar bygget av tunnelbanan.

1947 är andra världskriget över och fredsförhandlingar i Paris avslutas. Källskatt och personnummer införs i Sverige. Personnumren införs för att källskatten skall kunna dras direkt från lönen. Riksdagen beslutar att införa allmänt, skattefritt barnbidrag för barn upp till 16 år. De första nylonstrumporna kommer till Sverige och vi för första gången uppleva Televisionen.

Kanske är det allt elände som visas på Tv:n som får Bengt Johansson att ta steget att bli organiserad nykterist? Eländet har i alla fall inte blivit mindre, och Bengt har blivit kvar, i år är det 66 år.

1948 träder en ny svensk rättegångsbalk och en ny lag om allmän folkpension i kraft. Det här året lanserar företaget Findus barnmat på burk. Det blir tillåtet för svenska poliser att föra samtal med medborgarna. Tidigare har det endast varit tillåtet för dem att svara på tilltal. Det första numret av serietidningen Kalle Anka utkommer i Sverige. Men Berit Blomkvist har som 16-åring vuxit ifrån serietidningar och vill ha nya utmaningar. Det hittar hon i nykterhetsrörelsen – en nykterhetsrörelse hon varit trogen i 65 år.

1950 passerar Sveriges befolkning 7-miljonersstrecket. Apartheidlagarna införs i Sydafrika samtidigt som Sverige undertecknar FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Stockholms första riktiga tunnelbanelinje, Slussen–Hökarängen, invigs. Turen tar 17 minuter. Kung Gustaf den 5:e av Sverige dör och efterträds av sin 68-årige son Gustaf den 6:e Adolf. Ett nytt material, reflex, introduceras och väntas få stor betydelse för trafiksäkerheten.

Sigrid Johansson förstår att inga reflexer i världen kan stoppa den stora trafikfaran – alkohol – så hon engagerar sig i nykterhetsrörelsen för att förändra världen. Ännu har inte mycket förändrats på det området, men Sigrid har envetet stått fast vid sin övertygelse i 63 år!

1955 är året då den första McDonald’s-restaurangen öppnas i USA och den första svenska charterresan ankommer till Mallorca. Den Amerikanske rockartisten Elvis Presley inleder sin första konsertturné i USA. Det är den varmaste sommaren i Sverige sedan 1914 och pinnglassen får sitt definitiva genombrott. Sexualundervisningen blir obligatorisk i den svenska folkskolan.

Den svenska motboken avskaffas efter 40 år. Alla över 18 år får köpa hur mycket de vill på Systembolaget och starköl som tidigare var en receptbelagd apoteksvara, börjar säljas vid systembolag och restauranger där det snabbt blir populärt. Ölburken lanseras i Sverige. De första märkena är Three Towns, Tuborg och Carlsberg. Three Towns är ett av de första svenska starkölen. Det är i denna förändringens tid, för 58 år sedan, som Sven Lindblom bestämmer sig att bli godtemplare, alla frestelser till trots!

1959 kommer Vasaloppet upp i över 1.000 deltagare för första gången. Ingemar Johansson blir världsmästare i tungviktsboxning genom att knocka Floyd Patterson i tredje ronden på Yankee Stadium i New York. Den första landningsbanan på Stockholms nya flygplats Arlanda invigs. Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul för första gången i svensk TV. Sveriges första tankfartyg för vinimport, Vinia, sjösätts.

Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna, föds detta år. Likaså gör Per Gessle, Susanne Alfvengren, John McEnroe, Norges statsminister Jens Stoltenberg och Inger ”Pippi Långstrump” Nilsson. Samma år blir en annan ”Pippi Långstrump”, en blott7-årig Vanja Lindstedt, medlem i nykterhetslogen. Inte visste hon då att hon många år senare skulle vara Kretsordförande i Örnsköldsvik. Men kanske hade hon på känn att hon i dag, efter 54 år som medlem, skulle sitta som ordförande för en av landets anrikaste föreningar – den 130-åriga logen Örnsköld.

Nu kommer vi in på det ljuva 60-talet. Ett årtionde som jag själv är väl bekant med. 1963 fyller jag tre år. Det är samma år som Amerikas första diskotek, Whisky a Go Go, öppnar i Los Angeles. Disco skulle senare bli min melodi, men det är en helt annan resa!

60-talet präglades av protester bland ungdomar och vänsteraktivister. Mycket kretsar runt den svenska synden, motorburen ungdom och musik. Den svenska musikgruppen Hep Stars bildas. The Beatles släpper sitt första album, Please, Please Me, som spelades in på enda dag i Abbey Road-studion i London den 11 februari.

För Nykterhetsrörelsen blir 1963 ett kämpigt år, men man får i alla fall lite andrum när det i slutet av februari utbryter en strejk på Vin-och spritcentralen, vilket först föranleder ransonering och sedan stängning av Systembutiker över hela Sverige. Strejken varar till mitten av april.

Statens biografbyrå totalförbjuder Vilgot Sjömans film 491. Filmen anses strida mot strafflagen om ”tukt- och sedlighetssårande framställning”.

De första knapptelefonerna installeras i Sverige – är det någon utanför det här rummet som har en aning om hur man slog numret innan knapparna fanns?

1963 är också året då USA:s president John F. Kennedy mördas i Dallas och Pastor Martin Luther King håller sitt berömda tal ”I Have a Dream” Berit Westman har också en dröm – när hon blir medlem i logen, 14 år gammal. Hon drömmer om ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar

människor att leva ett rikt och fritt liv. Hon har sedan den dagen varit löftet trogen, levt ett fritt och rikt liv, och firar i år 50-årigt medlemskap!

Vi förflyttar oss raskt från synd och ungdomens konstiga rockmusik. Resan tar ett stort hopp framåt nu, och vi landar i slutet av 70-talet. Oljekrisen 1973 och den följande lågkonjunkturen präglade decenniet, och ses ofta som en brytningstid mellan industrisamhälle och tjänstesamhälle. Vänsterrörelsen var stark i många länder liksom den framväxande miljörörelsen. I samband med den Iranska revolutionen 1979, utbröt en ny oljekris. Ayatollah Khomeini tog över makten i Iran och skakade hela oljeindustrin. Stor panik utbröt på många håll i världen, vilket fick upp oljepriserna till mycket höga nivåer.

Det känns vid en första anblick inte som 70-talet är något minnesvärt årtionde. Men 1979 är ett år väl värt att fira för oss här i dag. Det var året Karl-Erik Gidlund blev medlem, och det var året som vår yngsta diplomat – Sara Westman – föddes.

Ett år senare, 1980, blir prinsessan Victoria svensk kronprinsessa. Vi ställer fram klockan en timme, då sommartid införs för första gången sedan 1916. Enligt en utredning missbrukar mellan 10- och 14 000 personer i Sverige tung narkotika. I december 1980 mördas den 40-årige brittiske sångaren, låtskrivaren och tidigare Beatles-medlemmen John Lennon i New York. Bland hans mest kända låtar hittar vi ”Imagine”. En strof ur låten blir på svenska:

Du kanske tycker att jag drömmer men det är jag inte ensam om och en dag kommer du att fatta vad våra drömmar handlar om

Det är med denna strof ringande i öronen som Bosse Linnarsson stiger över tröskeln och undrar om han kunde få vara med och påverka. Det fick han förstås – och sedan dess har han varit med och påverkat och förändrat i 33 år.

1981 minns vi i nykterhetsrörelsen mest som året då Systembutikerna på försök började hålla lördagsstängt. Året efter infördes det fullt ut på alla Systembutiker. Den svenska lagen om tvångsvård av missbrukare (LVM) antas. Under en kongress i Örebro bildas ett nytt svenskt politiskt parti, Miljöpartiet. Vi minns givetvis den sovjetiska u-båten ”U 137” som går på grund i skärgården utanför Karlskrona.

Min man, med rötter i Finland, har nogsamt förklarat att jag inte får utlämna årets viktigaste händelse – Finlands president Urho Kekkonen avgår av hälsoskäl efter 25 år.

Men vi som samlats här vet att en betydligt viktigare händelse att belysa är att Berit Abrahamsson, Gullan Kallin och Mona Grundström blev medlemmar detta år. Alla tre firar i år 32-årigt medlemskap.

I det svenska riksdagsvalet 1982 segrar SAP och Olof Palme kan återigen bilda regering efter sex borgeliga år. Sveriges statsminister Thorbjörn Fälldin lämnar in sin avskedsansökan.

De argentinska soldaterna ger upp kampen om Falklandsöarna, och Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher, som begravdes i veckan, stärker sin ställning hos den brittiska opinionen.

En främmande man tar sig ända in i drottning Elizabeth:s sovrum på Buckingham Palace i London. Han sitter lugnt och pratar med drottningen ett tag innan han grips.

Hundratals skogsbränder rasar i Sverige efter svårt torka. I Värmland vållar ett häftigt åskväder ett 50-tal skogsbränder, den största ödelägger 120 000 ton skog. En skogsbrand i Älmhult vållar skador för 75 miljoner kronor.

Världens första konstgjorda hjärta opereras in i en människa i Salt Lake City i USA. Samtidigt genomförs den första avrättningen genom dödlig injektion i USA.

Världens mest sålda musikalbum genom tiderna, Michael Jacksons Thriller, börjar säljas. Världen präglas av ytterligheter och oro.

Kanske är det denna oro som Gunilla Lindblom, John Norberg, Solveig Norberg, Sara Vestman, Göran Lundström och Gärdis Eriksson känner av när de för mer än 30 år sedan blir medlemmar i IOGT-NTO.

1983 vinner den då 16-åriga Carola Häggkvist den svenska Melodifestivalen med Främling. Hylands hörna sänds för allra sista gången. Immunbristsjukdomen Aids skördar sitt första offer i Sverige då en man avlider. Aids är vid denna tid en nyupptäckt sjukdom som först främst anses drabba homosexuella män och sprutnarkomaner.

1983 är starten för det datoriserade samhälle vi har i dag. ARPANET byter officiellt till Internet Protocol (IP) vilket blir början för Internet. Datorn Apple Lisa introduceras av företaget Apple Computer. Den var en av de första kommersiella datorerna med mus och ett grafiskt användargränssnitt. I dag är det Apple iPhone och iPad som gäller – samma iPad jag står med här. Det är vid denna förändringens tid som Birgitta Johansson och Gunborg Lundkvist blir medlemmar i IOGT-NTO, och kanske de i dag har en e-post med domänen iogt.se?

1985 går det svenska bensinpriset upp över 4:50/litern. Tage Erlanders avlider. Hans kista förs genom Stockholm på en sista färd som kantas av 50 000 personer. Han begravs sedan i Ransäter i Värmland.

En stor giftskandal inträffar i Österrike där det avslöjas att viner från Burgenland sötats med glykol.

39 människor dödas under läktarbråk mellan fotbollssupportrar till Liverpool FC och Juventus FC på Heyselstadion i Bryssel i samband med Europacupfinalen i fotboll.

En våldsam höststorm drabbar Norrland. Tiotusentals människor blir utan ström och omkring en miljon kubikmeter skog blåser omkull. Några som står stadigt trots stormen i Norrland är; Mikael Persson och Elsa Renman. Dom tar sin tillflykt till IOGT-NTO och har där suttit stadigt och troget i 28 år.

1986 blir Sverige plötsligt mycket kallt! Olof Palme skjuts på Sveavägen i centrala Stockholm omkring klockan 23.20 den 28 februari 1986 när han tillsammans med sin hustru Lisbet Palme skulle ta en promenad hem efter att ha sett Bröderna Mozart på biografen Grand. Han fördes till Sabbatsbergs sjukhus där han dödförklarades klockan 00.06 den 1 mars 1986.

Här uppe i Norrland minns vi också kylan som for igenom oss efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Kylan fortsätter in i nästa år, och i januari 1987 råder det mycket sträng kyla i Sverige. I Nattavaara uppmättes -52 °C. Det är i dag svårt att riktigt minnas, men man kan anta att det var kylan där ute och den kamratliga värmen här inne som lockade Anna-Britt Arnqvist att bli medlem hos IOGT-NTO. Nog visar hennes 26-åriga medlemskap på att det finns värme i föreningen!

Sverige fortsätter att vara ett kallt land. 1988 bildas det politiska partiet Sverigedemokraterna. Men det är inte bara här vi upplever kyla, Irakiska regeringsstyrkor utför en kemisk gasattack mot den kurdiska staden Halabja. Omkring 5 000 kurder dödas och 70 000 såras. Någon liten värme känner vi ändå när Finlands regering beslutar att kraftigt öka flyktingmottagandet från 200 personer 1987 till totalt 300 under 1988.

Åmselemorden glömmer vi nog aldrig, även om vi kanske glömt årtalet. Ett äkta par och deras 15-årige son skjuts till döds på kyrkogården i Åmsele i Västerbotten av en ung kriminell man i sällskap med sin flickvän.

Men allt är inte mörker och elände. Tidsresan närmar sig nutid, och när vi går in för landning kommer vi också ur de mörka molnen Nu handlar det om livs levande aktuella personer. Människor vi har i vårt hjärta.

1988 vann en 14-årig Peter Forsberg TV-pucken med Ångermanland som finalbesegrade Stockholm med 5-3 i en tid då den stora stjärnan i samma årskull heter Markus Näslund. Två år senare debuterade Forsberg för Modo i Allsvenskan. 1988 fick också Maude Sundin-Edlund en plats i våra hjärtan, när hon en dag för 25 år sedan blev medlem i vår förening.

. Som andra folkrörelser har godtemplarrörelsen på många sätt spelat en viktig roll för sina medlemmar. Inom ordern var man bröder och systrar långt innan de demokratiska idéerna slagit rot i det svenska samhället. Det var en skola i demokrati och mötesteknik som förde fram många medlemmar till politiska poster och andra viktiga befattningar i samhället. Det var i logerna man hade sina vänner och det var ofta där man mötte kärleken.

Fastän jag själv inte har ett livslångt medlemskap kan jag skriva under på att man möter kärleken i rörelsen även i våra dagar minsann. Jag mötte min kärlek på en värvarkurs på Rhodos i Grekland.

Medlemskapet är förändrat i dag. Vi är den organisation inom folkrörelserna som ökar mest, men man är inte sin organisation lika trogen i dag. Förr var det ofta logerna som ordnade de enda nöjena på mindre orter, med bland annat teater, danstillställningar och på senare tid biografverksamhet.

I dag har vi ett helt annat utbud i samhället. Den nya medlemmen vandrar mellan olika organisationer år från år för att man vill stödja men kanske inte engagera sig.

De här medlemmarna är väldigt viktiga för vår organisation om vi ska kunna vara den stora politiskt påverkande folkrörelse vi faktiskt är idag.

Men det är ni – trogna medlemmar – som byggt upp rörelsen till den stora organisation vi är idag.

Det är ni som är det stadiga fundament som är livsnödvändigt i en organisation som måste stå fast när det blåser. Det är ni som byggt upp alla våra fastigheter runt om i landet, och det är ni som hållit all verksamhet vid liv under så många år.

Ni har genom åren varit med och format samhället, och ni försöker genom ert engagemang och medlemskap ständigt förbättra det – och ni lyckas!

I dag sitter det 25 personer i det här rummet som tillsammans har ofattbara 1021 års medlemskap i nykterhetens tjänst!

Från IOGT-NTO:s förbundsstyrelse vill jag utropa ett varmt, respektfullt och hjärtligt:

Tack för att ni kämpat troget! Tack för att ni hållit nykterhetsrörelsen levande!

Hälsningar en glad och stolt Siv Bard.

Om fsbloggen

Här bloggar IOGT-NTO:s förbundsstyrelse om sitt arbete.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Diplomutdelning

  1. Una Hjalmarsson skriver:

    Från logen 1030 Skogsblomman Bredaryd Jönköpings län, Att läsa ditt Tal var stimulerande, jag har varit medlem sedan 1932–33 så hela mitt liv spelades upp det gick i repris .Jag har haft juniorverksamhet närmat hjärtat,, nu leder jag studiecirkel Vi lyssnar på röster från förr, Personer från bygden,där går logen arbete lite som en röd tråd, studiearbetet startade 1906 och finns dokumenterat fram till idag.Numera också digitalt..Tack för att vi fick ta del av ditt tal…
    Una Hjalmarsson Tillflykten 33010 Bredaryd,

  2. Kristina Strömberg skriver:

    Den 7 april hade vi diplomutdelning i Sollefteå. Äldsta mottagaren har varit med i rörelsen sedan 1933 – alltså 80 år. Inmponerande, eller hur? Vi var 40 nya och gamla medlemmar, mellan 1 och 94 år, som åt middag och hade trevligt tillsammans.
    /Kristina Strömberg

Lämna en kommentar